Zorgen voor voldoende en goed opgeleide medewerkers in Zorg en Welzijn, nu en later!

Blog

Zorgsector moet af van diplomadenken


29-10-2019

Begin deze zomer schreef ik dat onze zorgsector nog te veel gevangen zit in oude structuren en diplomadenken. In plaats van gebruik te maken van competenties van mensen en te werken aan hun inzetbaarheid, grijpen partijen nog steeds terug op de vraag naar een diploma voordat iemand in de zorg aan het werk mag. Wie die partijen zijn? Als ik eerlijk ben, zou ik het niet weten.

Meer lezen

En dan nu het goede nieuws over werken in de zorg...


10-10-2019

Je hoort vaak dat de media alleen geïnteresseerd zijn in slecht nieuws. En hoewel dat me dat iets te ver gaat, bekruipt me soms ook zo’n gevoel als ik de berichtgeving over zorg en welzijn lees. Maar al te vaak zijn het personeelstekort en het grote verloop hét gespreksonderwerp.

Meer lezen

Een veilige zorgrelatie: taboe of thema?


06-08-2019

Heel veel cliënten, patiënten en hun familieleden kunnen in Nederland vertrouwen op een veilige zorgrelatie. Helaas horen we toch regelmatig over voorvallen die we als schokkend ervaren. En in al die gevallen dezelfde vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren en hadden we dit kunnen voorkomen?

Meer lezen

Nieuwe routes nodig in opleiden voor de zorg


02-07-2019

Herken je het gevoel dat je op een snelweg rijdt en om wilt keren? Bijvoorbeeld omdat je je afslag voorbij bent gereden? En dat het eindeloos duurt voor je een afrit tegenkomt? Dat is het gevoel dat ik krijg bij de manier waarop wij onze zorgverleners opleiden. We zijn ooit de opleidingssnelweg op gegaan en toen we dat deden, was dat goed. Alleen zijn we de juiste afrit voorbij gereden.

Meer lezen

Omdenken in de zorg


04-06-2019

Het ministerie van VWS meldde recentelijk dat het tekort aan medewerkers in de zorg is gedaald naar 80 duizend in plaats van eerder geprognotiseerde 100 tot 125 duizend. Een stevig Kamerdebat volgde. Er is reden voor voorzichtig optimisme én voor zorg. Er gebeurt veel, maar er is meer nodig. Zoals anders omgaan met de marktwerking in zorg en welzijn.

Meer lezen

Preventie als instrument voor de zorgarbeidsmarkt


07-05-2019

Naast het vinden en behouden van goede medewerkers, is vermindering van de zorgvraag misschien wel de grootste uitdaging het komende decennium.

Meer lezen

Bevlogenheid werft


05-03-2019

Veel sectoren schreeuwen de behoefte aan personeel van de daken. Zo ook de sector zorg en welzijn. Organisaties plaatsen het liefst op meerdere sites hun vacatures en hopen zo hun zichtbaarheid te vergroten en hun tekorten op te lossen. Maar is de vacature daar wel het juiste middel voor?

Meer lezen

Laat technologie het werk in de zorg verlichten


05-02-2019

Als technologie en innovatie het werk van de professional daadwerkelijk verlicht, draagt dat direct bij aan gezonder en efficiënter blijven werken.

Meer lezen

Goede voornemens voor werknemer en werkgever samen


08-01-2019

Duurzame inzetbaarheid, zij-instroom, leven lang leren, loopbaanontwikkeling, mobiliteit. Zomaar wat termen die wat ons betreft in 2019 een prominente plek verdienen in het jaarplan van de gemiddelde HR-afdeling.

Meer lezen

Personeelsvraagstuk in de zorg vraagt om cultuuromslag


04-12-2018

Extra instroom helpt, maar daarmee zijn we er bij lange na niet. Want zolang het ziekteverzuim en de uitstroom in de zorg op historisch hoog niveau blijven staan, gaat hier iets goed fout.

Meer lezen

Regionale contactpunten: paskamer voor potentiële medewerkers


05-11-2018

De publiekscampagne 'Ik Zorg' hoopt veel mensen te interesseren voor de vele zorgvacatures die er zijn. Hoe leiden we dit in goede banen?

Meer lezen

Miljoenennota toont ambitie, maar zorg heeft actie nodig


02-10-2018

Nu de Glazen Koets weer in de stalling staat is het goed om naar de kabinetsplannen voor komend jaar te kijken.

Meer lezen

Evenwichtige arbeidsmarkt, illusie of niet?


05-09-2018

De actuele realiteit voor de zorg- en welzijnssector is er eentje van hoge werkdruk en enorme uitdagingen. Voornamelijk veroorzaakt door personeelstekorten. Ondanks dat ik toen nog niet in de sector werkzaam was, kan ik me nog herinneren dat de situatie tot halverwege 2016 anders was. Toen was er sprake van overschotten op de arbeidsmarkt. Om de maatschappij draaiende te houden is het belangrijk om te (blijven) werken aan een optimaal functionerende en evenwichtige arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt met zo min mogelijk tekorten en weinig overschotten. Maar is dit überhaupt mogelijk binnen zorg en welzijn? Is het een illusie of niet?

Meer lezen

Hét antwoord op de tekorten, een simpele optelsom


07-08-2018

Het is algemeen bekend dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Zo heeft ook de zorg- en welzijnssector te maken met (oplopende) personeelstekorten. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die moeite heeft om aan het werk te komen. Dan lijkt het simpel, immers: werkzoekende + baan = bingo! Maar helaas, zo makkelijk komt de sector er niet vanaf. Daarom pleit ik samen met onze achterban voor vergaande vormen van samenwerking om deze noot te kraken.

Meer lezen

Regionale werkgeversorganisaties voor Zorg en Welzijn

Regiokaart

Wil je de contactgegevens opzoeken van de werkgeversorganisatie in jouw regio? Vul hier de 4 cijfers van je postcode in of gebruik de regiokaart.

Zeeland Groningen/Friesland/Drenthe Groot Amsterdam, Zaanstreek, Waterland en Noord-Holland Noord Kennemerland, Amstelland en Meerlanden Utrecht Rijnstreek Rotterdam Haaglanden en Nieuwe Waterweg-Noord Drechtsteden Flevoland Oost-Nederland Gelderland Noord-Brabant Limburg