Zorgen voor voldoende en goed opgeleide medewerkers in Zorg en Welzijn, nu en later!

Nieuws

Een impressie van verschillende bezoeken tijdens de Week van Zorg en Welzijn


28-03-2018

Tijdens de Week van Zorg en Welzijn openden meer dan duizend verschillende zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren. Bezoekers konden op diverse manieren een 'kijkje in de keuken' krijgen. Larissa Lodewijk, Beleidsadviseur bij RegioPlus, ging op bezoek bij WVO Zorg Vlissingen en EntreaLindenhout Nijmegen en schreef hier twee korte verslagjes over. 


Rondleiding WVO Zorg Vlissingen met ViaZorg


In een prachtig atrium worden Monica Roose en ik ontvangen door de receptie. Via een mooi, open gemeenschappelijke ruimte, wat voelt als het centrale punt van een bungalowpark met restaurant én oudhollands snoepwinkeltje  lopen we naar de gesloten afdeling aan de Vondellaan te Vlissingen. Onder het genot van een kopje thee en een gevulde koek leren we hoe Paro de robot zeehond en een licht schildpad ingezet worden bij onbegrepen gedrag van cliënten.
 
De rondleiding brengt ons in contact met verschillende medewerkers van WVO Zorg, waaronder de locatiemanager. Zij laat ons de kunst zien wat samen met cliënten gemaakt is en aan de muren pronkt van de gezamenlijke ruimtes. Ook vertelt ze geanimeerd over de plannen om een boerderij te maken met verschillende dieren, vanwege het effect wat dieren op cliënten hebben. Zo werken ze bij WVO Zorg met vier therapiehonden, één ervan begroet ons blij in de gang.
 
Wat vooral opvalt aan de rondleiding is de mogelijkheden die medewerkers krijgen om door te groeien in de organisaties. Zo komen ze bijvoorbeeld als helpende of medewerker wonen en leven op de gesloten afdeling, waarna ze zich kunnen bijscholen tot verzorgende en vervolgens ook kunnen doorgroeien naar verpleegkundige of een andere rol. WVO Zorg zet zich in om haar medewerkers een zo aantrekkelijk mogelijk loopbaanpad te laten doorlopen, waarbij de ingang laagdrempelig is.
 
Aan het eind maken we kennis met een medewerker die video ondersteuning (VIO) gebruikt om medewerkers bewust te maken van hoe zij omgaan met cliënten en wat maakt dat een cliënt positief of negatief op hen reageert. Door per seconde beelden te analyseren wanneer het contact met een cliënt met dementie goed verloopt, leren medewerkers hoe ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen inzetten voor deze doelgroep. We sluiten de rondleiding af met persoonlijke verhalen over familie en vrienden met dementie en hoe we daar als naasten mee omgaan en leren we een kandidaat van Sterk in je werk kennen, die erg blij is met de informatie die Renske Weda, haar coach, heeft gegeven over deze rondleiding.


Bezoek EntreaLindenhout Nijmegen – demonstratie met therapiehonden Missy en Eric


In de oudste stad van Nederland vond op 14 maart 2018 een demonstratie plaats bij EntreaLindenhout met de hulphonden Missy en Eric en hun begeleiders. Samen met Wendy Penning van WZW woon ik deze demonstratie bij. Ook Omroep Berg en Dal is aanwezig om te filmen en de begeleiders achteraf te interviewen.

De honden Missy en Eric leren door hun reacties kinderen sociale vaardigheden en hoe ze kunnen werken aan hun eigen houding en gedrag, zodat ze bijvoorbeeld hun grenzen beter aan kunnen geven. Ook medewerkers van EntreaLindenhout leren door te werken met de hulphonden en zo bijvoorbeeld zelfverzekerd over te komen richting cliënten. Tijdens de demonstratie roepen de begeleiders de aanwezigen op om eens met de hulphonden te werken. Zo zien we een aantal dappere kinderen naar voren komen, die opdrachten doen met de hulphonden en leren ze hoe ze door hun stemgeluid en gebaren de honden beter kunnen laten luisteren.

Het inzetten van dieren bij therapie wordt steeds vaker gedaan met succesvolle resultaten. Omdat het nu vooral nog gefinancierd wordt door de instellingen zelf of via de Gemeenten, wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, zodat het wellicht  in de toekomst ook door zorgverzekeraars vergoed zou kunnen worden. Mooi om te zien hoe de kinderen én volwassenen reageren op de honden en hoe de honden reageren op de verschillende opdrachten en de mensen die hen deze opdrachten geven.

Regionale werkgeversorganisaties voor Zorg en Welzijn

Regiokaart

Wil je de contactgegevens opzoeken van de werkgeversorganisatie in jouw regio? Vul hier de 4 cijfers van je postcode in of gebruik de regiokaart.

Zeeland Groningen/Friesland/Drenthe Groot Amsterdam, Zaanstreek, Waterland en Noord-Holland Noord Kennemerland, Amstelland en Meerlanden Utrecht Rijnstreek Rotterdam Haaglanden en Nieuwe Waterweg-Noord Drechtsteden Flevoland Oost-Nederland Gelderland Noord-Brabant Limburg