Zorgen voor voldoende en goed opgeleide medewerkers in Zorg en Welzijn, nu en later!

Nieuws

Gezond & Zeker Innovatiedag groot succes

Afgelopen maandag 28 oktober vond de 16e editie van de Gezond & Zeker Innovatiedag plaats. Ruim 1.200 ergo- en veiligheidscoaches kwamen naar het NBC in Nieuwegein voor een dag vol kennis delen en opdoen over het tegengaan van fysieke belasting en agressie in zorg en welzijn. Bezoekers konden kiezen uit een uitgebreid en praktisch ingestoken workshopprogramma en de Praktijkmarkt bezoeken. RegioPlus kijkt terug op een geslaagd evenement. 

Omdenken in zorg en welzijn

De openening van de Gezond & Zeker Innovatiedag werd dit jaar verzorgd door het team van OMDENKEN. Zij vertelden en oefenden met de bezoekers in het denken in kansen en mogelijkheden in plaats van problemen. Daarbij is het belangrijk dat je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en wat je hier mee zou kunnen. De bezoekers werd meegegeven dat ze beter kunnen denken in 'ja, en' en plaats van 'ja maar' of 'nee want'. Een denkmethode die ook goed in de praktijk is te brengen binnen zorg en welzijn! 

Gebruiksboekje vernieuwd
Tijdens de opening van de Innovatiedag werd het vernieuwde Gebruiksboekje feestelijk onthuld. Dankzij steun van Gezond & Zeker heeft dit bekende Gebruiksboekje een volledige update gekregen. Inhoudelijk is het boekje helemaal aangepast naar de laatste inzichten op het gebied van fysieke belasting. Het oorspronkelijke boekje verscheen alweer acht jaar geleden. In het Gebruiksboekje worden vaardigheden om de cliënt te ondersteunen bij zelfredzaamheid met behulp van duidelijke tekeningen stap voor stap uitgelegd, met en zonder hulpmiddelen. Zo let je optimaal op je eigen fysieke belasting en die van je cliënt. Het Gebruiksboekje wordt dit jaar uitgedeeld bij de landelijke en regionale Gezond & Zeker evenementen. 

Van coaches, voor coaches
Vorig jaar is tijdens de Innovatiedag gestart met de Praktijkdemonstraties. Dit zijn demonstraties van ergo- of veiligheidscoaches uit het veld die een goed idee hebben en andere coaches hier graag over vertellen. Tijdens de Innovatiedag dit jaar is dit uitgebreid en vonden er maar liefst zeven verschillende Praktijkdemonstraties plaats. Zo was er een demonstratie over veiligheidstechnieken bij een agressie incident, eentje over de glijbroek en glijmouw en eentje over het plaatsen van zware benen in een bed. Van coaches, voor coaches!

Test de zelfredzaamheid van je cliënt
Op de Praktijkmarkt van de Innovatiedag stond dit jaar de ZelfredzaamheidsRadar centraal. Dit is een breed gebruikt instrument om de zelfredzaamheid van een cliënt in kaart te brengen en te bedenken hoe je deze kunt verbeteren. Dit laatste bijvoorbeeld met hulpmiddelen of slimme technologie. Bezoekers konden onder leiding van experts de ZelfredzaamheidsRadar invullen en vervolgens op de Praktijkmarkt bekijken welke toepassingen eventueel geschikt waren voor de situatie. 

Aftermovie
Wil je nog even terugkijken hoe de dag was? Bekijk dan de Gezond & Zeker Innovatiedag Aftermovie 2019. 

De komende tijd vinden er nog meer Gezond & Zeker evenementen plaats: de Gezond & Zeker Regiodag Leiden op 11 november en de Gezond & Zeker Regiodag Heerenveen op 21 onvember. De inschrijvingen hiervoor staan nog open! Kijk op www.gezondenzekerregiodag.nl.

De volgende Gezond & Zeker Innovatiedag is op 26 oktober 2020! 

Regionale werkgeversorganisaties voor Zorg en Welzijn

Regiokaart

Wil je de contactgegevens opzoeken van de werkgeversorganisatie in jouw regio? Vul hier de 4 cijfers van je postcode in of gebruik de regiokaart.

Zeeland Groningen/Friesland/Drenthe Groot Amsterdam, Zaanstreek, Waterland en Noord-Holland Noord Kennemerland, Amstelland en Meerlanden Utrecht Rijnstreek Rotterdam Haaglanden en Nieuwe Waterweg-Noord Drechtsteden Flevoland Oost-Nederland Gelderland Noord-Brabant Limburg